En fugtighedscreme er ikke bare en fugtighedscreme!

En fugtighedscreme er ikke bare en fugtighedscreme!

 

En vinkender vil sige, at rødvin ikke bare sådan lige kan skæres over én kam. Er man til en kraftig rund smag vil man måske sætte pris på en vin fra Amarone eller en Ripasso (bare giv mig en hel flaske tak!), hvor man måske hellere vil have en Pinot Noir hvis man foretrækker en lidt lettere rødvin. Fugtighedscremer er bestemt også forskellige! Nedenfor er der forsøgt at opstille 4 overordnede kategorier af fugtighedscremer.

Fugtgivende (humectants), binder vand til huden

Se efter ingredienserne: glycerin, sorbitol, urea, alpha hydroxy acids (AHA-syrer).

Fordi disse ingredienser tiltrækker vand og dermed “binder” vand til huden, vil de teoretisk set forbedre fugtbalancen i huden. Det er her vigtigt at holde sig for øje, at det ikke er vand fra atmosfæren som tiltrækkes, men derimod vand fra de underliggende hudlag. Er hudens barriere derfor ikke stabil, og er der tendens til en øget TEWL (læs mere om barrierefunktionen her), vil en fugtighedscreme fra denne kategori ikke give huden en følelse af at være fugtet, men kan derimod efterlade huden stram og tør. Personer med normal/tør hudtype, vil altså have mest gavn af denne form for fugtighedscreme.

Okklusive (occlusive), barrierebeskyttende ved at mindske TEWL

Se efter ingredienserne: lanolin, petrolatum, mineralolie, silikone, zink oxide.

De okklusive ingredienser fungerer som en fysisk barriere, som blokerer for TEWL. Huden får altså en beskyttende film over sig, som sikrer at mindst mulig vand og fugt slipper ud. Dette betyder at huden bibeholder den vand og fugt som allerede er i huden. Har du normal/fedtet hud, vil du kunne have gavn af denne form for fugtighedscreme.

Blødgørende (emollient), “mørtel” der udfylder hullerne mellem hudcellerne i det øverste hudlag

Se efter ingredienserne: squalene, cholesterol, fatty acids, hyaluronsyre, ceramider.

Når disse ingredienser har evnen til at fungere som “mørtel”, betyder det at huden vil føles forfinet og udglattet ved at bruge en fugtighedscreme med disse. Ingredienserne er oftest formuleret i water-in-oil formuleringer, hvilket betyder at mellem 3-25% af produktet vil være olie. Dette betyder, at du kan finde fugtighedscremer inden for denne kategori som fungerer bedre til fedtet hud end tør hud, og omvendt. Det vil alt sammen afhænge af det enkelte produkt.

NMF (Natural moisturizing factor/essential proteins), bevarer fugten i huden

Se efter ingredienserne: aminosyrer, ammonia, uric acid, lactic acid, urea, glucosamine, creatinine, citrate, peptider.

Disse ingredienser findes naturligt i huden, og ved at fjerne dem fra huden fandt man ud af at huden udtørrede. Derfor kunne man altså konstatere, at jo flere NMF’s der var i huden, jo mere vand og fugt blev bevaret i huden. Fordi flere af disse ingredienser er i stand til at binde vand til huden fra atmosfæren, vil de kunne bidrage til at holde huden fugtet selv i områder med lav luftfugtighed. Alle hudtyper nyder godt af ingredienser fra denne kategori.

 

Hvilken type fugtighedscreme er din favorit?

 

Videnskabelige kilder

Wan, D. C., Wong, V. W., Longaker, M. T., Yang, G. P., & Wei, F. C. (2014). Moisturizing different racial skin types. The Journal of clinical and aesthetic dermatology, 7(6), 25–32.

 

Sharajé Thomasen
Vores Skin Talk ekspert

Sharaje vil igennem Skin Talk hjælpe dig med at finde reelle fakta’er omkring, hvad der er klinisk bevist til at kunne virke, forklare os det i ‘menneskesprog’ som vi meget bedre kan forstå og vil endda selv igennem denne blog teste behandlinger, produkter af for dig.

Følg hende på instagram her @sharaje.real.skin.talk

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.