Hudtype vs. hudtilstand

Hvorfor er det overhovedet vigtigt at vide, hvilken hudtype og hudtilstand vi har?

 

Vi kan alle blive enige om, at broccoli er en god grøntsag for alle. Hvordan den bliver serveret, kan dog være ret vigtig afhængig af hvem du serverer den for. Babyen vil helst have den som mos (eller efter min erfaring, i en form der gør den let at kaste og svine hele køkkengulvet, vægge og lofter til med), den voksne vil helst have den “så der er lidt bid i den”, og den ældre med gebis vil gerne have den serveret gennemkogt. Sådan er det egentligt også med vores hudpleje. Vi har alle brug for “the basics” såsom vitamin a, antioxidanter og solbeskyttelse. Om ingredienserne imidlertid skal serveres i lette serummer eller fyldige cremer afhænger af hvilken hudtype og hudtilstand vi hver især har.

Historien bag hudtypernes tilblivelse

Jeg ved ikke med dig, men jeg elsker at kategorisere ting. Mit tøj er fx opdelt i bluser, kjoler etc., og herunder er alt igen opdelt i farver. Det giver en dejlig ro og en fornemmelse af at have overblik. Måske var det sådan Helena Rubinstein i 1912 havde det, da hun lavede et system for at klassificere hud i 3 forskellige hudtyper. Hun skabte et overblik over de hudtyper hun mente der var, og dermed gjorde det mere overskueligt at finde frem til hvilken behandling og hvilke produkter der var egnet til hver hudtype.[1]

Helena Rubenstein havde i første omgang 3 hudtyper; normal, fedtet og tør – alt afhængigt af olieproduktionen. Ud fra disse 3 hudtyper designede hun den “rette” hudplejerutine og produkter. I 1929 videreudviklede hun imidlertid hudtyperne, til nu også at omfatte hudtypen “kombineret hud”. Og dermed åbnede hun op for vigtigheden af at se på hudens mange forskellige behov, og ikke nødvendigvis at se huden som kun at have ét overordnet behov for behandling.[2]

Med tiden er der blevet forsket mere i forskellene på hudtyperne, og der er også personer som mener at der findes mere end 4 grundlæggende hudtyper. Generelt set er det dog stadig 4 hudtyper der opereres med, hvorfor det også vil være 4 hudtyper vi i vores Skin Talk serie vil dykke længere ned i.

Hudtype eller hudtilstand

Hudtype bestemmes af genetik og hormoner. Du vil være født med denne hudtype, og flere i din familie vil formentlig have samme hudtype. Som dine hormoner ændrer sig gennem dit liv, kan du opleve at din hudtype ændrer sig helt eller delvist. Ofte kan vi dog have samme hudtype livet igennem.

Hudtilstand er påvirket af udefrakomne og indefrakomne faktorer. Kost, klima, medicin og din hudplejerutine er udefrakomne påvirkninger. Modsat er hormoner, stressniveau og din naturlige aldring faktorer der spiller en rolle indefra.

De 5 overordnede hultilstande som vi opererer med er: [3]

1. Aldring. Huden bliver tyndere, og har sværere ved at holde på fugt. Selvom vi ikke kan stoppe aldringsprocessen, så kan vi arbejde på at langsommeliggøre den, ved at sørge for korrekt beskyttelse mod solen og frie radikaler (med andre ord er det tid til at lægge cigaretterne og sukkerholdige fødevarer på hylden, hvilket gør meget ondt i mit chokoladeelskende hjerte). Derudover vil vitamin A og peptider være dine bedste venner.

2. Dehydrering.
Huden bliver tør, skællende og kan føles stram og svær at holde fugtet. En let syre som mælkesyre vil eksfoliere den tørre overflade væk, samtidig med at tilføje huden fugt. Hyaluronsyre kan også være en god idé at tilføje din rutine.

3. Sensitivitet.
Irritation, stikkende og brændende hud samt rødmen. Dette er alle sammen tegn på sensitivitet. Ofte skyldes sensitivitet at barrieren ikke er intakt og/eller at der anvendes hudplejeprodukter som din hud ikke bryder sig om.

4. Pigmentering.
Desværre én af de mere komplekse problemer, som kan være yderst vedholden. Pigmentering kan også skyldes genetik og hormoner, og vil altid blive værre hvis huden udsættes for UV-lys. Fokuser på a vitamin, serummer særligt formuleret mod pigmentering og solcreme. Afhængigt af typen af pigmentering, kan fokuserede behandlingsformer være påkrævet for at komme det til livs.

5. Urenheder.
Når døde hudceller, bakterier og olie får sat sig fast i porerne dannes urenheder. Hormoner, stress og kost kan her spille en stor rolle. En god syre er din ven, særligt salicylsyre, og det samme er en god fugtgivende creme eller olie (ja, jeg sagde olie..). Derudover kan Obsido Repair gøre underværker – men meget mere om dette produkt inden længe.

 

Hvilken hudtilstand har du, og ønsker at forbedre?

Videnskabelige kilder

[1] “The brand’s history”, www.helenarubinstein.com, besøgt 14.8.2020

[2] “Helena Rubinstein (1915-1930)”, www.cosmeticsandskin.com, besøgt 28.8.2020

[3] “What´s the difference between a skin type and skin condition?”, www.environskincare.com, besøgt 28.8.2020

 

 

Sharajé Thomasen
Vores Skin Talk ekspert

Sharaje vil igennem Skin Talk hjælpe dig med at finde reelle fakta’er omkring, hvad der er klinisk bevist til at kunne virke, forklare os det i ‘menneskesprog’ som vi meget bedre kan forstå og vil endda selv igennem denne blog teste behandlinger, produkter af for dig.

Følg hende på instagram her @sharaje.real.skin.talk

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.