Luftens djævle – frie radikaler

Hvad er frie radikaler?

 

Jeg nævner tit frie radikaler som var det små djævle vi for alt i verden skal undgå. Så sort og hvidt er det dog ikke eftersom frie radikaler til en vis grad er nødvendige for at kroppen kan bekæmpe infektioner og dræbe bakterier. Problemet er hvis der i kroppen kommer for mange frie radikaler. Men hvad er frie radikaler egentlig, og hvorfor er de et problem for vores hud?⁣

Frie radikaler er molekyler som mangler et elektron (som I måske husker fra fysiktimerne).

Elektroner kan bedst lide at være i par, så problemet når der mangler et elektron i et molekyle er, at molekylet går på jagt efter at stjæle et elektron et andet sted fra. ⁣

 

Når disse frie radikaler kommer i kontakt med huden, så bliver det i vores hud at de stjæler elektroner – altså fra hudens øvrige celler. Dette betyder at de ødelægger vores ellers velfungerende celler. Med andre ord: farvel til spændstig og modstandsdygtig hud, og hej til bl.a. rynker og pigmentering (kæmpe nej tak herfra..).

 

Resultatet af tyveriet og celleødelæggelsen er altså ældning af huden og DNA-mutation (som kan gøre os syge).

Når en celle har fået stjålet et elektron og er ødelagt, bliver cellen selv til en fri radikal, som nu også går på jagt efter et elektron at stjæle – og sådan foregår der en kædereaktion.

Det tager kun få sekunder at gennemgå en kædereaktion hvorved tusindvis af frie radikaler er genereret i kroppen efter den første frie radikal har startet kædereaktionen. ⁣⁣

Frie radikaler dannes i kroppen naturligt når vi nedbryder mad, trækker vejret og bevæger os, og derfor kan de som sagt ikke undgås helt – og skal heller ikke undgås helt.

Frie radikaler kommer dog også fra rygning (det siges at der fra ét sug af en cigaret dannes 3 TRILLIONER frie radikaler som hver især danner en kædereaktion i kroppen!), hård træning, forurening, mados, UV-påvirkning, alkohol, stress og ilt. Ja selv fra ilt som er livsnødvendigt for os. ⁣Lose-lose situation ville nogen nok kalde det.

 

Hvordan kan vi neutralisere frie radikaler? 

⁣Frie radikaler (aka oxidants) kan neutraliseres ved hjælp af antioxidanter.

Antioxidanter er nemlig molekyler som har en ekstra elektron og dermed kan donere denne elektron til det ustabile molekyle, således at dette ikke stjæler fra vores celler. Antioxidanterne bliver ikke ustabile efter at have doneret denne elektron og dermed stopper de den kædereaktion der ellers ville gå i gang.

Antioxidanter findes ikke i kroppen naturligt, men skal tilføjes via kosten og hudplejeprodukter. Led efter produkter med vitamin E, C, A, grøn te, resveratrol, coQ10, niacinamide, m.fl.

Videnskabelige kilder

Vitamin A Skin Science by Prof. Des Fernandes & Dr Ernst Eiselen

health.harvard.edu, Understanding antioxidants

Sharajé Thomasen
Vores Skin Talk ekspert

Sharaje vil igennem Skin Talk hjælpe dig med at finde reelle fakta’er omkring, hvad der er klinisk bevist til at kunne virke, forklare os det i ‘menneskesprog’ som vi meget bedre kan forstå og vil endda selv igennem denne blog teste behandlinger, produkter af for dig.

Følg hende på instagram her @sharaje.real.skin.talk

Skriv din kommentar her

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *